onsdag, juli 27, 2005

Bambuspö och mask

I går kväll stack Stickan och jag ut en stund för att fiska. Vi brukar traditionellt ta en abborrmetarkväll någon gång under sommaren. Så ock denna sommar. Stickan hade plockat mask med viss möda. Trots det blöta vädret den senaste tiden var det inte direkt lättplockat. Han hade dock fått ihop ett gäng till slut. Även några nyupptinade räkor fick följa med som testbete.
För några år sedan hade Stickan, Roffe och jag fått en rad jättefina abborrar på ett ställe. Vi åkte förstås dit för att pröva lyckan. Det var en mager utdelning. Jag fick en rackare som var i bra matklass men sen var det finito. Vi flyttade oss en bit dit där Stickan förra året tappade en jätteabborre. Det var absolut den största som både han och jag sett och hade med säkerhet fått komma med i "Napp & Nytt" om han bara fått upp den. En bedrift som var så gott som omöjlig med bara ett bambuspö och lite metrev.
Hur som helst, i med krokarna och sen är det bara att vänta. Plötsligt dyker Stickans flöte, för att nästa sekund studsa tillbaka och lägga sig på yten. Stickan drar och tungt är det. Förväntansfulla sticker vi båda två våra näsor över relingen för att se vad som skall dyka upp. Det visar sig att det är en präktig brax! Dock är det väl bara folk födda på 1800-talet som käkar brax så - kroka av och börja på nytt igen. Snart inser vi att även detta ställe är tomt på aborre så det är dags att röra på sig igen.
Nu lade vi båten i ett litet trångt sund för att testa. Här stod det i alla fall litet abborre i mittfåran på sundet och vi lyckades till slut att dra upp några stycken av dom .
Dags för fika! Stickan bjöd på kaffe och färska Favvanbullar (den som inte smakat denna delikatess är en fattig människa). Det satt perfekt nu.
Efter fikat bestämde vi oss för att skippa metet för dagen och i stället övergå till gäddspinn. Vi for runt en stund i vikar och vassar. Efter ett visst gnetande och med solen sakta dalande högg det i alla fall på en bra matgädda som Stickan tog hem till Stefan. Han är en stor gäddgourmet.
Vi hade under hela kvällen klarat oss från regn, men på hemvägen då vi närmade oss fastlandet for vi in i ett ovädersmoln. Regnet piskade vasst i ansiktet och det var skönt att komma in i hamn.
Även om vi inte fick supermycket fisk så var det en trevlig kväll!
Snart är det kräftfiske vid Domarudden. Undrar stilla hur det skall gå i år. Förra årets två kräftor bör väl kunna slås, men man vet aldrig förrän efteråt.