söndag, juli 29, 2007

Det bär sig att vara i skogen

Under semesterns sista dagar hälsade vi på hos Linkan och Gudrun. Dom har så fint i sin stuga bland blommor, blader och mördarsniglar. Linkan förslog en skogstur för att plocka litet blåbär. Det är gott om'et just nu. Kanske att vi också kunde hitta lite kantareller.

Vi tog bilen en liten bit och gick sedan upp i den skog som är en av Linkans tassemarker. Gunsan och jag såg väl inte till mycket till svamp men Linkan som i detalj verkar känna till varenda plätt i skogen där det kan växa kantareller, guidade med säker hand bland ris och snår. Efter en stund hade vi ett par liter med finfina kantareller i korgen. Jag brukar ju ibland benämna Linkan som norrlandskonsult, men eftersom hans näsa för svamp är vad nosen är hos en knarkjycke, bestämde vi gemensamt att en titel som mysel-intendent kanske var mer passande.

Vi passade också på att plocka en dryg hink med finfina blåbär. Uppe på en skogshed växte dom i stora fång och var lätta att plocka. Väl tillbaka hos Gudrun bjöds på underbar mat. Mätta och nöjda kom vi hem på kvällskvisten.